Mielenterveys elämäntaitona: Mielenterveyden ensiapu® 1 -koulutus ja Mielenterveyden ensiapu® 1 -koulutus verkossa
Mielenterveys on voimavara, jota voi vahvistaa. Mielenterveyden ensiapu -koulutukset soveltuvat kaikille, jotka haluavat vahvistaa omaa tai läheistensä mielenterveyttä. Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutuksessa osallistuja saa tietoa mielen hyvinvoinnista ja siihen vaikuttavista tekijöistä, rohkaistuu huolehtimaan omasta ja läheistensä mielenterveydestä ja saa taitoja selvitä elämään kuuluvista vastoinkäymisistä. Koulutuksessa on viisi osiota: 1.Mitä hyvä mielenterveys on?, 2.Tunnetaidot, 3.Elämän monet kriisit, 4.Ihmissuhteet ja vuorovaikutus sekä 5.Elämänhallinta. Mielenterveys elämäntaitona -koulutuksen laajuus on 14 oppituntia. Koulutus toteutuu yleensä kahtena kokonaisena päivänä tai viitenä erillisenä tapaamisena, mikäli kyseessä on lähitoteutus. Koulutuksen toteutuessa verkossa se toteutuu viitenä erillisenä etätapaamisena sisältäen myös itsenäisesti työstettäviä välitehtäviä. Mielenterveys elämäntaitona -koulutuksen on kehittänyt Mieli, Suomen Mielenterveys ry ja se vastaa myös koulutuksen ohjaajien kouluttamisesta.
Rakastava valinta -seminaari
Rakastava valinta -seminaari sopii lahjaksi itselle ja / tai kumppanille. Lisäksi se on oiva lahja myös vasta yhteisen rakkaussuhteen aloittaneille. Rakastava valinta -seminaarissa opiskellaan rakkaussuhteen perustaitoja, kuten omavastuuosuuden ymmärtämistä. Oppien avulla osallistuja saa paremmat mahdollisuudet vaikuttaa omien ihmissuhteidensa laatuun. Kyseessä on pedagoginen työmalli eli opetuksellinen menetelmä. Seminaari koostuu luento-osuuksista, pienryhmätyöskentelystä sekä toiminnallisista harjoituksista. Seminaariin voi osallistua yksin tai yhdessä. Kaikki harjoitukset tehdään yksilöllisesti eikä seminaari edellytä tämänhetkistä suhdetta. Seminaari ei sovellu kriisiytyneessä suhde- tai elämäntilanteessa eläville. Seminaari koostuu 18:sta oppitunnista ja se jakaantuu kuuteen eri osaan. Se voi toteutua kuutena arki-iltana tai viikonloppukurssina (pe-su). Menetelmä perustuu kasvatustieteen tohtori, psykologi ja perheterapeutti Bruce Fisherin teoriaan rakkaussuhteen käsikirjoituksesta (sopeutumisteoria) sekä tunnekeskeiseen pariterapiaan ja kiintymyssuhdeteoriaan. Menetelmän taustalla on aiemmin Suomessa toiminut Rakentava valinta -seminaari (psykologi Kari Kiianmaa), joka on nyt uudistettu tämän päivän tarpeisiin vastaavaksi kokonaisuudeksi parisuhdeasiantuntija ja kouluttaja Marianna Stolbowin ja asiantuntija Ia Trappin toimesta.
Suomalainen eroseminaari
Suomalainen eroseminaari on luotettava ja vakiintunut eroauttamisen menetelmä. Se on tutustumismatka itseen; omiin pelkoihin, haluihin, haaveisiin, vihaan ja suruun. Osallistujat saavat ryhmästä tukea erokriisistä selviytymiseen. Samalla he oppivat itsestään ja kokoavat arvokkaita välineitä loppuelämän varrelle. Eron käsittely antaa aikuiselle valmiudet tukea lasta eron aiheuttaman hämmennyksen, suuttumuksen ja surun keskellä. Seminaari sisältää 11 tapaamiskertaa ja se koostuu 33:sta oppitunnista. Menetelmän ovat kehittäneet kasvatustieteen tohtori, psykologi ja perheterapeutti Bruce Fisherin työn pohjalta psykologi Kari Kiianmaa sekä parisuhdeasiantuntija ja kouluttaja Marianna Stolbow.
Voimauttava ryhmä jännittäjille
On täysin normaalia jännittää haastetilanteissa, lähes kaikki jännittävät joskus. Joskus jännittäminen kuitenkin rajoittaa elämää ja vaikuttaa haitallisesti toimintakykyyn, jolloin jännittämiseen saattaa tarvita apua. Jännittämisen ennaltaehkäisy ja hoito voi tapahtua kaikissa yhteisöissä, missä ihmiset elävät arkeaan. Voimauttava ryhmä jännittäjille sopiikin erityisen hyvin esim. oppilaitoksissa toteutuvaksi. Voimauttava ryhmä jännittäjille koostuu kahdeksasta tapaamisesta viikoittain kaksi tuntia kerrallaan. Läsnäolo jokaisella ryhmäkerralla on tärkeää. Ryhmän aikana tutustutaan omaan jännittämiseen ja pohditaan jännittämiseen liittyviä selviytymiskeinoja. Lisäksi työstetään minäkuvaa ja vuorovaikutussuhteita koskevia teemoja. Jokainen ryhmäkerta alkaa yhteisellä rauhoittumisharjoituksella. Jokaiseen tapaamiseen liittyy lisäksi pohdiskelevaa vuorovaikutustyöskentelyä sekä ryhmässä ja sen ulkopuolella toteutettavia altistus- ja välitehtäviä. Osallistujia rohkaistaan välttelyn sijaan pelkojensa kohtaamiseen, mitä kautta selviytymiskeinojen kirjo voi rikastua. Tällä pyritään vähittäiseen käyttäytymisen muutokseen. Ryhmässä saa harjoitusta esillä olosta, mutta varsinaisia esiintymisharjoituksia tai esiintymistaidon opetusta ei tässä mallissa ole. Ryhmään mahtuu 6-10 osallistujaa. Osallistujat valitaan henkilökohtaisen alkuhaastattelun perusteella. Ryhmän päättyessä pidetään henkilökohtainen ohjaajan ja kunkin osallistujan välinen lopetuskeskustelu. Ryhmä ei sovi akuuttia elämänkriisiä elävälle henkilölle, vaan ryhmään kannattaa tällöin hakeutua myöhemmin. Ryhmämalli on syntynyt psykologi, psykoterapeutti Minna Martinin kehittämänä kliinisen potilastyön ja ryhmänohjauskokemuksen pohjalta.
Metsämieli
Metsämieli-menetelmä on luonnon hyvinvointivaikutuksia ja mielentaitojen harjoituksia yhdistelevä hyvinvointivalmennuksen ja itsehoidon menetelmä. Metsämieli-tuotteet tarjoavat virkistystä ja kannustavat opettelemaan mielentaitoja (esim. tietoisuustaidot) luontoa ja luonnon hyvinvointivaikutuksia hyödyntäen. Metsämieli-tuotteet sopivat hyvin esim. ystävien, perheen tai järjestön virkistyspäiväksi tai työhyvinvointitapahtumaksi. Metsämielituotteita voi räätälöidä kunkin kohderyhmän tarpeet ja mahdollisuudet huomioiviksi. Metsämieli-harjoituksia voi toteuttaa erilaisten luontoympäristöjen lisäksi myös sisätiloissa sekä ympäristöissä, joihin on esteetön pääsy. Metsämieli-harjoituksissa ei hikoilla, vaan niiden aikana ollaan enimmäkseen paikoillaan tai rauhallisessa liikkeessä. Sään mukainen pukeutuminen ja varautuminen on siksi erittäin tärkeää, mikäli harjoittelu toteutuu ulkona. Osallistujien tulee lisäksi itse huolehtia mahdollisesta tapaturmavakuutuksesta. Metsämieli-menetelmän äiti on Sirpa Arvonen, kasvatustieteiden maisteri ja pitkän linjan ammattilainen liikunnan ja hyvinvoinnin alalla.
Metsämielelle-heräteluento (kesto n. 1,5-2 h):
Metsämielelle-heräteluento toteutetaan yleensä sisätiloissa. Se esittelee luonnon hyvinvointivaikutuksia ja siihen liittyvää taustateoriaa. Lisäksi se on mielentaitojen harjoitteluun kannustava energisoiva ja osallistava heräteluento. Sopii ryhmille ja yhteisöille.
Metsämieli-hyvinvointikurssi (kesto 3 x n. 1.5-2 h):
Metsämieli-hyvinvointikurssi tarjoaa mielen- ja hyvinvointitaitojen harjoituksia ulkona, luontoympäristössä kolmena erillisenä kertana. Luonnon hyvinvointivaikutuksia ja siihen liittyvää taustateoriaa käsitellään jokaisella tapaamiskerralla. Ensimmäisellä kerralla keskitytään lisäksi teemaan hengittäminen itsehavainnoinnin ja -säätelyn tukena. Toisella kerralla keskitytään tietoisen läsnäolon hyvinvointivaikutuksiin. Kolmannella kerralla aiheina ovat itsemyötätunto ja kiitollisuusmieliala. Tapaamiskerrat muodostavat yhden kokonaisuuden. Metsämieli-hyvinvointikurssin tarkoituksena on tutustuttaa osallistujat erilaisiin tapoihin pitää huolta itsestä ja innostaa heitä ottamaan näitä keinoja käyttöön arkisina hyvinvointitottumuksina. Sopii ryhmille, yhteisöille ja yksilöille.
Metsämieli-tapahtuma (kesto n. 1.5-2 h tai n. 4 h):
Metsämieli-tapahtuma koostuu Metsämieli-harjoituskokonaisuudesta luontoympäristössä. Se tutustuttaa osallistujat Metsämieli-menetelmään ja tarjoaa osallistujille luonnon hyvinvointivaikutusten lisäksi mielen voimavaroja vahvistavia harjoituksia; mm. tietoista läsnäoloa, itsemyötätuntoa ja kiitollisuusmielialaa vahvistavia harjoituksia. Pidempi, noin neljä tuntia kestävä Metsämieli-tapahtuma tarjoaa enemmän harjoituksia, teoriatietoa käsiteltävistä aiheista sekä pienen välipalan luontoympäristössä nautittuna. Sopii ryhmille ja yhteisöille.
Metsämieli-peruskurssi (kesto n. 5 h):
Kurssipäivä aloitetaan sisätiloissa Metsämielelle-heräteluennolla, minkä jälkeen syödään lounas. Iltapäiväksi siirrytään luontoympäristöön Metsämieli-harjoituskierrokselle. Kurssille ei ole pääsyvaatimuksia, oma kiinnostus riittää. Kurssi ei anna pätevyyttä Metsämieli-vetäjänä tai -ohjaajana toimimiseen, mutta se antaa halukkaille valmiuksia vetäjä- tai ohjaajakoulutukseen hakeutumiseen. Sopii ryhmille ja yhteisöille.
Valmiina vaellukselle -valmennus (kesto n. 4 h):
Valmiina vaellukselle -valmennus koostuu kolmesta osasta ja se toteutuu sisätiloissa. Metsämielelle-heräteluennon aikana osallistuja saa tietoa luonnon hyvää tekevistä vaikutuksista ja mekanismeista näiden myönteisten vaikutusten taustalla. Valmennuksen toisessa osassa keskitytään erilaisten pohdintatehtävien avulla mahdolliseen tulevaan vaellukseen liittyvien ilojen, onnistumisten, haasteiden ja hankaluuksien ennakoimiseen sekä niihin varautumiseen. Valmennuksen lopuksi osallistujat saavat vinkkejä vaellukselle valmistautumiseen (mm. retkivarusteet sekä ruokien kuivattaminen ja valmistaminen). Tapahtuma sisältää teeman mukaisen lounaan. Valmiina vaellukselle -valmennuksen ohjaa kanssani eräily-ystäväni. Emme ole eräoppaita, vaan tietotaitomme on syntynyt rakkaudesta vaeltamiseen sekä erehdysten ja onnistumisten kautta. Sopii ryhmille ja yhteisöille.
Tilauskoulutukset
Järjestän koulutuksia tilauksesta mm. mielen hyvinvoinnista ja sen vahvistamisesta, tunteista ja tunnetaidoista, stressistä, stressinsäätelystä ja palautumisesta, jännittämisestä ja jännittämisen kanssa pärjäämisestä sekä luonnon hyvää tekevistä vaikutuksista.
Mielenterveys on voimavara, jota voi vahvistaa. Mielenterveyden ensiapu -koulutukset soveltuvat kaikille, jotka haluavat vahvistaa omaa tai läheistensä mielenterveyttä. Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutuksessa osallistuja saa tietoa mielen hyvinvoinnista ja siihen vaikuttavista tekijöistä, rohkaistuu huolehtimaan omasta ja läheistensä mielenterveydestä ja saa taitoja selvitä elämään kuuluvista vastoinkäymisistä. Koulutuksessa on viisi osiota: 1.Mitä hyvä mielenterveys on?, 2.Tunnetaidot, 3.Elämän monet kriisit, 4.Ihmissuhteet ja vuorovaikutus sekä 5.Elämänhallinta. Mielenterveys elämäntaitona -koulutuksen laajuus on 14 oppituntia. Koulutus toteutuu yleensä kahtena kokonaisena päivänä tai viitenä erillisenä tapaamisena, mikäli kyseessä on lähitoteutus. Koulutuksen toteutuessa verkossa se toteutuu viitenä erillisenä etätapaamisena sisältäen myös itsenäisesti työstettäviä välitehtäviä. Mielenterveys elämäntaitona -koulutuksen on kehittänyt Mieli, Suomen Mielenterveys ry ja se vastaa myös koulutuksen ohjaajien kouluttamisesta.
Rakastava valinta -seminaari
Rakastava valinta -seminaari sopii lahjaksi itselle ja / tai kumppanille. Lisäksi se on oiva lahja myös vasta yhteisen rakkaussuhteen aloittaneille. Rakastava valinta -seminaarissa opiskellaan rakkaussuhteen perustaitoja, kuten omavastuuosuuden ymmärtämistä. Oppien avulla osallistuja saa paremmat mahdollisuudet vaikuttaa omien ihmissuhteidensa laatuun. Kyseessä on pedagoginen työmalli eli opetuksellinen menetelmä. Seminaari koostuu luento-osuuksista, pienryhmätyöskentelystä sekä toiminnallisista harjoituksista. Seminaariin voi osallistua yksin tai yhdessä. Kaikki harjoitukset tehdään yksilöllisesti eikä seminaari edellytä tämänhetkistä suhdetta. Seminaari ei sovellu kriisiytyneessä suhde- tai elämäntilanteessa eläville. Seminaari koostuu 18:sta oppitunnista ja se jakaantuu kuuteen eri osaan. Se voi toteutua kuutena arki-iltana tai viikonloppukurssina (pe-su). Menetelmä perustuu kasvatustieteen tohtori, psykologi ja perheterapeutti Bruce Fisherin teoriaan rakkaussuhteen käsikirjoituksesta (sopeutumisteoria) sekä tunnekeskeiseen pariterapiaan ja kiintymyssuhdeteoriaan. Menetelmän taustalla on aiemmin Suomessa toiminut Rakentava valinta -seminaari (psykologi Kari Kiianmaa), joka on nyt uudistettu tämän päivän tarpeisiin vastaavaksi kokonaisuudeksi parisuhdeasiantuntija ja kouluttaja Marianna Stolbowin ja asiantuntija Ia Trappin toimesta.
Suomalainen eroseminaari
Suomalainen eroseminaari on luotettava ja vakiintunut eroauttamisen menetelmä. Se on tutustumismatka itseen; omiin pelkoihin, haluihin, haaveisiin, vihaan ja suruun. Osallistujat saavat ryhmästä tukea erokriisistä selviytymiseen. Samalla he oppivat itsestään ja kokoavat arvokkaita välineitä loppuelämän varrelle. Eron käsittely antaa aikuiselle valmiudet tukea lasta eron aiheuttaman hämmennyksen, suuttumuksen ja surun keskellä. Seminaari sisältää 11 tapaamiskertaa ja se koostuu 33:sta oppitunnista. Menetelmän ovat kehittäneet kasvatustieteen tohtori, psykologi ja perheterapeutti Bruce Fisherin työn pohjalta psykologi Kari Kiianmaa sekä parisuhdeasiantuntija ja kouluttaja Marianna Stolbow.
Voimauttava ryhmä jännittäjille
On täysin normaalia jännittää haastetilanteissa, lähes kaikki jännittävät joskus. Joskus jännittäminen kuitenkin rajoittaa elämää ja vaikuttaa haitallisesti toimintakykyyn, jolloin jännittämiseen saattaa tarvita apua. Jännittämisen ennaltaehkäisy ja hoito voi tapahtua kaikissa yhteisöissä, missä ihmiset elävät arkeaan. Voimauttava ryhmä jännittäjille sopiikin erityisen hyvin esim. oppilaitoksissa toteutuvaksi. Voimauttava ryhmä jännittäjille koostuu kahdeksasta tapaamisesta viikoittain kaksi tuntia kerrallaan. Läsnäolo jokaisella ryhmäkerralla on tärkeää. Ryhmän aikana tutustutaan omaan jännittämiseen ja pohditaan jännittämiseen liittyviä selviytymiskeinoja. Lisäksi työstetään minäkuvaa ja vuorovaikutussuhteita koskevia teemoja. Jokainen ryhmäkerta alkaa yhteisellä rauhoittumisharjoituksella. Jokaiseen tapaamiseen liittyy lisäksi pohdiskelevaa vuorovaikutustyöskentelyä sekä ryhmässä ja sen ulkopuolella toteutettavia altistus- ja välitehtäviä. Osallistujia rohkaistaan välttelyn sijaan pelkojensa kohtaamiseen, mitä kautta selviytymiskeinojen kirjo voi rikastua. Tällä pyritään vähittäiseen käyttäytymisen muutokseen. Ryhmässä saa harjoitusta esillä olosta, mutta varsinaisia esiintymisharjoituksia tai esiintymistaidon opetusta ei tässä mallissa ole. Ryhmään mahtuu 6-10 osallistujaa. Osallistujat valitaan henkilökohtaisen alkuhaastattelun perusteella. Ryhmän päättyessä pidetään henkilökohtainen ohjaajan ja kunkin osallistujan välinen lopetuskeskustelu. Ryhmä ei sovi akuuttia elämänkriisiä elävälle henkilölle, vaan ryhmään kannattaa tällöin hakeutua myöhemmin. Ryhmämalli on syntynyt psykologi, psykoterapeutti Minna Martinin kehittämänä kliinisen potilastyön ja ryhmänohjauskokemuksen pohjalta.
Metsämieli
Metsämieli-menetelmä on luonnon hyvinvointivaikutuksia ja mielentaitojen harjoituksia yhdistelevä hyvinvointivalmennuksen ja itsehoidon menetelmä. Metsämieli-tuotteet tarjoavat virkistystä ja kannustavat opettelemaan mielentaitoja (esim. tietoisuustaidot) luontoa ja luonnon hyvinvointivaikutuksia hyödyntäen. Metsämieli-tuotteet sopivat hyvin esim. ystävien, perheen tai järjestön virkistyspäiväksi tai työhyvinvointitapahtumaksi. Metsämielituotteita voi räätälöidä kunkin kohderyhmän tarpeet ja mahdollisuudet huomioiviksi. Metsämieli-harjoituksia voi toteuttaa erilaisten luontoympäristöjen lisäksi myös sisätiloissa sekä ympäristöissä, joihin on esteetön pääsy. Metsämieli-harjoituksissa ei hikoilla, vaan niiden aikana ollaan enimmäkseen paikoillaan tai rauhallisessa liikkeessä. Sään mukainen pukeutuminen ja varautuminen on siksi erittäin tärkeää, mikäli harjoittelu toteutuu ulkona. Osallistujien tulee lisäksi itse huolehtia mahdollisesta tapaturmavakuutuksesta. Metsämieli-menetelmän äiti on Sirpa Arvonen, kasvatustieteiden maisteri ja pitkän linjan ammattilainen liikunnan ja hyvinvoinnin alalla.
Metsämielelle-heräteluento (kesto n. 1,5-2 h):
Metsämielelle-heräteluento toteutetaan yleensä sisätiloissa. Se esittelee luonnon hyvinvointivaikutuksia ja siihen liittyvää taustateoriaa. Lisäksi se on mielentaitojen harjoitteluun kannustava energisoiva ja osallistava heräteluento. Sopii ryhmille ja yhteisöille.
Metsämieli-hyvinvointikurssi (kesto 3 x n. 1.5-2 h):
Metsämieli-hyvinvointikurssi tarjoaa mielen- ja hyvinvointitaitojen harjoituksia ulkona, luontoympäristössä kolmena erillisenä kertana. Luonnon hyvinvointivaikutuksia ja siihen liittyvää taustateoriaa käsitellään jokaisella tapaamiskerralla. Ensimmäisellä kerralla keskitytään lisäksi teemaan hengittäminen itsehavainnoinnin ja -säätelyn tukena. Toisella kerralla keskitytään tietoisen läsnäolon hyvinvointivaikutuksiin. Kolmannella kerralla aiheina ovat itsemyötätunto ja kiitollisuusmieliala. Tapaamiskerrat muodostavat yhden kokonaisuuden. Metsämieli-hyvinvointikurssin tarkoituksena on tutustuttaa osallistujat erilaisiin tapoihin pitää huolta itsestä ja innostaa heitä ottamaan näitä keinoja käyttöön arkisina hyvinvointitottumuksina. Sopii ryhmille, yhteisöille ja yksilöille.
Metsämieli-tapahtuma (kesto n. 1.5-2 h tai n. 4 h):
Metsämieli-tapahtuma koostuu Metsämieli-harjoituskokonaisuudesta luontoympäristössä. Se tutustuttaa osallistujat Metsämieli-menetelmään ja tarjoaa osallistujille luonnon hyvinvointivaikutusten lisäksi mielen voimavaroja vahvistavia harjoituksia; mm. tietoista läsnäoloa, itsemyötätuntoa ja kiitollisuusmielialaa vahvistavia harjoituksia. Pidempi, noin neljä tuntia kestävä Metsämieli-tapahtuma tarjoaa enemmän harjoituksia, teoriatietoa käsiteltävistä aiheista sekä pienen välipalan luontoympäristössä nautittuna. Sopii ryhmille ja yhteisöille.
Metsämieli-peruskurssi (kesto n. 5 h):
Kurssipäivä aloitetaan sisätiloissa Metsämielelle-heräteluennolla, minkä jälkeen syödään lounas. Iltapäiväksi siirrytään luontoympäristöön Metsämieli-harjoituskierrokselle. Kurssille ei ole pääsyvaatimuksia, oma kiinnostus riittää. Kurssi ei anna pätevyyttä Metsämieli-vetäjänä tai -ohjaajana toimimiseen, mutta se antaa halukkaille valmiuksia vetäjä- tai ohjaajakoulutukseen hakeutumiseen. Sopii ryhmille ja yhteisöille.
Valmiina vaellukselle -valmennus (kesto n. 4 h):
Valmiina vaellukselle -valmennus koostuu kolmesta osasta ja se toteutuu sisätiloissa. Metsämielelle-heräteluennon aikana osallistuja saa tietoa luonnon hyvää tekevistä vaikutuksista ja mekanismeista näiden myönteisten vaikutusten taustalla. Valmennuksen toisessa osassa keskitytään erilaisten pohdintatehtävien avulla mahdolliseen tulevaan vaellukseen liittyvien ilojen, onnistumisten, haasteiden ja hankaluuksien ennakoimiseen sekä niihin varautumiseen. Valmennuksen lopuksi osallistujat saavat vinkkejä vaellukselle valmistautumiseen (mm. retkivarusteet sekä ruokien kuivattaminen ja valmistaminen). Tapahtuma sisältää teeman mukaisen lounaan. Valmiina vaellukselle -valmennuksen ohjaa kanssani eräily-ystäväni. Emme ole eräoppaita, vaan tietotaitomme on syntynyt rakkaudesta vaeltamiseen sekä erehdysten ja onnistumisten kautta. Sopii ryhmille ja yhteisöille.
Tilauskoulutukset
Järjestän koulutuksia tilauksesta mm. mielen hyvinvoinnista ja sen vahvistamisesta, tunteista ja tunnetaidoista, stressistä, stressinsäätelystä ja palautumisesta, jännittämisestä ja jännittämisen kanssa pärjäämisestä sekä luonnon hyvää tekevistä vaikutuksista.